Omfugning af murværk
Det skiftende og fugtige nordiske klima er hård ved facaderne og med tiden bliver murstenene misfarvede og fugerne bløde. Bygninger får et nedslidt udseende og fuger kan ofte kradses ud med en finger.
Bløde fuger suger vand som svamp og når frosten sætter ind bliver de yderligere svækket.
Bygninger bygget før år 1900 er muret uden brug af cement. Man brugte kalkmørtel og den har andre egenskaber end nutidens meget stærke, cementbaserede mørtler. Af hensyn til holdbarhed er det vigtigt at matche de originale materialer med de rigtige produkter man bruger i dag.
Vi er eksperter i omfugninger af større og mindre facader med pumper som både er effektive, lydsvage og giver en ensartet finish.
Omfugning af 3.000m2 på Østerbro i København.
Pudsning
Hvis murstenene er af meget dårlig kvalitet eller hvis man ønsker et nyt look på huset kan man vælge at få det pudset. Gamle ejendomme er ofte ombygget og tilbygget igennem årene fremstår med forskellige typer sten, struktur og farver. Facadepuds skjuler disse forskelle og giver en pæn og ensartet finish.
Der findes grundlæggende 2 typer facadepuds: tyndpuds og heltdækkende puds herunder StoNordic systemet som du kan læse mere om længere nede.
Tyndpuds kan opdeles i 4 typer: sækkeskuring, vandskuring, filtsning og berapning.
Sækkeskuring foretages på næsten samme måde som vandskuring, men her er det en jutesæk (en slags lærredssæk), der gnides over muren, inden mørtlen tørrer helt. Efterfølgende børstes muren ren for løse sandkorn med en kalkkost. Sækkeskuring giver en mere dækkende struktur, men man kan stadig se murstenene igennem det tynde pudslag.
Vandskuring udføres, ved at et tyndt lag mørtel påføres muren, som derefter skures jævn med en våd mursten inden tørring. Vandskuring giver en overflade, hvor du i høj grad stadig kan se murstenene og deres struktur.
Filtsning foretages, ved at et mørtellag påføres muren i et så tyndt lag som muligt, og overskydende mørtel fjernes med et stålbræt eller en murske. Derefter bearbejdes overfladen med et særligt filtsebræt i roterende bevægelser og får derved en karakteristisk overflade med svage aftegninger af cirkulære strøg.
Berapning opbygges meget lig de øvrige tyndpudsede overflader, men ved berapning bearbejdes det tynde mørtellag efterfølgende med en hvidtekost og vand. Løse sandkorn kan fjernes, ved at overfladen endnu en gang børstes, når mørtlen er blevet tør. Spor efter hvidtekostens strøg vil typisk være synlige i den færdige overflade.
Ejendommen på Frederiksberg i København har fået nye fuger, puds, facademaling samt udskiftet alle vinduer.
StoNordic
Er facaderne meget medtaget og ønsker man et perfekt resultat så er et armeret facadepudssystem som StoNordic det rigtige valg. Facaden får 2 lag grundpuds armeret med et net af glasfiber og et lag slutpuds som den selvrensende Lotusan. Alle åbninger og hjørner får hjørneprofiler så huset kommer til at fremstå helt skarpt i udtrykket. Facaden skal være afrenset for løst puds og maling inden systemet kan udføres men ellers hæfter det på de fleste underlag så sandblæsning er ikke nødvendig.
Se eksempler på StoNordic facader under vores referencer nederst på siden.